21 Ekim 2023 Cumartesi

Galatasaray Notları & Galatasaray: 2- Beşiktaş: 1

 

Maç önü beklentiler açısından son yılların favorisi en net derbilerinden biriydi muhtemelen Galatasaray - Beşiktaş. Ligde son 7 maçının hepsini kazanmış, Şampiyonlar Ligi'nde de yoluna namağlup yoluna devam eden Galatasaray ve karşısında hocasıyla yollarını yeni ayırmış, yaralarını sarmaya çalışan kongre arifesindeki Beşiktaş. Nitekim derbilerin bu tarz faktörleri sıfırlama gibi bir etkisi oluyor ve bu maç da bunun en iyi örneklerinden biri oldu. Galatasaray, maçın 60 dakikasını 10 kişi Beşiktaş'a karşı çok zorlandı, 70'de yediği golden sonra puan kaybıyla da yüz yüze geldi ve 3 puanı çok zor kurtarabildi. 

Galatasaray'ın skorları bir kenara bıraktığımızda oyun kalitesi olarak ŞL dahil olmak üzere son 6 maçında çok parlak bir görüntüsünün olmadığı aşikar. İçerdeki Ankaragücü maçının ilk yarısı buna istisna olsa gerek, ironik bir şekilde o devrede de gol çıkmamıştı. 9 maçta 8 galibiyet 1 beraberlik, en son buna benzer bir başlangıç 2017'de Tudor'un yönetiminde gelmişti. Ancak o takımda özellikle içerideki maçlarda rakibine net bir dominasyon sağlayabilen bir oyun vardı, bu takımda ise skorlar aksini söylese de buna benzer bir durumdan bahsetmek zor. Karşısında nispeten güçsüz ve yalpalayan bir Beşiktaş bulmuşken oyun açısından belli alışkanlıkları oturtma açısından önemli bir fırsattı bu derbi ancak yine son anda, bir miktar da şans eseri gelen bir penaltı üzerinden alınan 3 puanla yetinildi. 1-0 üzeri hemen gelen kırmızı kartın fişi çekmek için yeterli bir fişekleyici olması lazımdı ancak takım -belki kafalarda Bayern'in olmasının da etkisiyle- oyunu rölantiye almayı tercih etti ve bunun cezasını çekmekten son anda kurtuldu. Beşiktaş'ın hem 0-0'daki oyunu hem de 1-0 üzeri 10 kişi kalmışken verdiği reaksiyonu çok iyiydi, mevcut kadro ile yapabileceklerinin en iyisini yaptılar, bu noktada Burak Yılmaz'a da ayrı bir parantez açmakta fayda var, kendisinin hocalık kariyerinde ilerisi için referans verebileceği bir maç oldu kesinlikle.

Bireysel performanslar açısından bakıldığında ise elbette yine ilk bahsedilmesi gereken isim Icardi. Biri penaltıdan olmak üzere iki golle yine krizi çözen isim oldu, onun dışında Beşiktaş savunmasının geride çıkışlarında akıllı baskılar yaparak tehlikeler yarattı, ki Mert'in atıldığı kırmızı da buna benzer bir pozisyonda geldi. Abdülkerim-Davinson ikilisinin, yanlarında Boey ve önlerinde Torreira'nın istikrarlı performansı Galatasaray'ın bu tarz maçlarda daha büyük krizlere girmemesinin en önemli sebebi olsa gerek, oyun olarak sahada kötü bir Galatasaray olsa dahi bu dört ismin standardlarını bozmaması kurtarıcı oldu. Olumsuz tarafta ise öncelikli bahsedilmesi gereken isimler Zaha ve Angelino olsa gerek, Angelino'nun savunma zaafları alarm verici noktada, önümüzdeki Bayern maçında Kazımcan'ın sağ bek çıkmaması büyük sürpriz olur. Zaha ise topla buluşup teke tek kaldığı pozisyonlarda fizik gücü ve ayak kalitesi ile tehlikeler yaratabiliyor ama halen takımın hücum aksiyonlarına eklemlenebilmiş gözükmüyor, örneğin Kerem veya Icardi ile birlikte yarattıkları bir pozisyonla karşılaşmadık şu ana dek. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder