28 Ekim 2023 Cumartesi

Galatasaray Notları & Rizespor: 0 - Galatasaray: 1

Avrupa maçı önü ve arkasındaki lig maçlarındaki olası kötü oyun ve/veya sonuçları Avrupa maçı sebepli yorgunluk, konsantrasyon eksikliği gibi sebeplere biraz kolaya kaçan ve ezber bir yorum. Nitekim yoluna Avrupa'da yoluna devam eden takımlar için özellikle ligin ilk devresindeki lig maçlarının yarısından fazlası bu klasmana giriyor, dolayısıyla bunu geçerli bir bahane olarak görmek yerine hayatın bir gerçeği olarak kabul edip hazırlığın/planın ona göre yapılması gerekiyor. Galatasaray'ın bu seneki Avrupa dönüşü ligi maçları bunun için güzel bir örnek oluşturuyor. Alınan puan olarak birbirinden farklı bitse de efor açısından hepsi zorlayıcı maçlardı Galatasaray'ın Şampiyonlar Ligi maçları ve fikstür şanssızlığı, arkalarından gelen lig maçlarının hepsi deplasman oldu, üstelik de sert deplasmanlar: sırasıyla Başakşehir, Antalya ve Rize. Oyun olarak hiçbirinde üst düzey bir performanstan bahsetmek mümkün değil ancak puan kaybına çok müsait olan bu deplasmanların hepsi kayıpsız geçilmiş oldu bu akşamki Rize galibiyetiyle birlikte. 

Oyun açısından ilk devrede rölantide gözüken bir Galatasaray vardı. Okan Buruk Bayern maçının ilk 11'inden 3 değişiklik yapmış olsa da o maçın fiziksel yükünün takım üstündeki etkisi net bir şekilde gözüktü, ikili mücadelelerde zayıf kalan, kaptığı toplarda rakip yarı sahada hızlı bir şekilde çoğalamayan ve benzer şekilde savunma tarafında rakibin topla orta sahaya geçişine çok kolay müsaade eden bir Galatasaray görüntüsü vardı. Bu durumun skora bir etkisinin olmasını yine ön liberoda Torreira + tandemde Abülkerim - Davinson'un istikrarlı performansı engelledi, oyun temposunun Galatasaray kontrolünde olmasa dahi dengede kalmasını bu üç isim sağladı diyebiliriz. Önde Kerem topa baskı yapan tek isimdi, Zaha birebirler dışında hücum aksiyonlarına dahil olmaya en azından teşebbüs eden bir görüntü gösterdi, Icardi ise topla dahi buluşamadı ilk devrede.

Bayern maçında değişikliklerin gecikmesi sebebiyle golün yenmesinden ders çıkarmış olsa gerek, Okan Buruk bu sefer devrede direk 3 değişiklik yaptı, özellikle orta sahada aksayan Demirbay'ın yerine Kaan'ın oyuna girmesi çok önemliydi. Oyuna giren diğer isimlerden Ziyech, Galatasaray'ın rakip yarı sahada topu tutup çoğalma sıklığını arttırırken, Sergio ise golü getiren isim oldu. Dolayısıyla maçın kırılma noktası kesinlikle devredeki bu değişikliklerdi. 65'te gelen Tete hamlesi de ha keza ileride topu tutma ve dinamizm açısından olumlu etki sağladı. Ekim ayı Galatasaray açısından çok zor bir takvimdi, United deplasmanıyla başlayıp bu maçla biten bu takvimi takım sadece Bayern'de takılarak -orada da ilk 65'te çok etkileyici bir performans göstererek- bitirmeyi başardı. Bayern deplasmanının hedef maç olmadığını hesaba kattığımızda Kasım fikstürü Ekim'e kıyasla daha hafif sayılabilir, içerideki United maçına dek Kasımpaşa-Hatay(D)-Alanya fikstürü var. Derbileri ve zor deplasmanları atlattıktan sonra içeride görece kolay bir rakibe karşı puan kaybı da elbette mümkün ancak kağıt üstünde Galatasaray'ın ligdeki galibiyet serisini Aralık'a taşıması gayet yüksek bir ihtimal gibi duruyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder