2 Ekim 2011 Pazar

Euroleague'e 1 Kala

Galatasaray ve Euroleague... Evet, bunun gerçekleşmesine sadece 40 dakika kaldı... Oktay Mahmuti'nin geçen yıl takımın başına getirilmesinden sonra başlayan süreç bugün galibiyetle noktalanırsa sarı kırmızılı takım 1.5 yıl içerisinde dibi de zirveyi de görmüş olacak. Bu yıl sezon başlamadan önce Galatasaray'ın kadrosuna bakan herhangi bir basketbolsever karşısında bir Euroleague kadrosu görüyor şüphesiz... Geçen yıl TBL finali getiren savunma ağırlıklı sistem hala korunmakta, ve her pozisyondaki oyuncu kalitesi bir üst seviyede.

Girişi çok uzatıp, can sıkmayalım... Hemen ön elemedeki ilk iki maçın analizine ve Rytas maçının değerlendirmesine geçelim.

Göze çarpan ilk şey skorlar ne kadar net olursa olsun; takım içerisinde düzeneklerin tamamen yerine oturamadığıydı. Savunmada sertlik seviyesini yükseltememek ASVEL maçında çok can yakabilirdi. Fransızlara istedikleri basketbolu oynama imkanı verdik, 83 sayı gördük potamızda. Açıkçası 14/23' lük üçlük yüzdesi olmasaydı, mağlubiyetin gelmesi işten bile değildi. Tabi hücum ribaundlarındaki problemi de es geçmemek gerek. Ancak  çoğu takımın şu tarihlerde hazırlık maçı yaptığını düşünürsek, savunmadaki bu düzensizlik çok normal.

Hücumda iki maçta da farklı isimlerin sivrilmesi yeni Galatasaray'ın kadro derinliği açısından da ne kadar avantajlı olduğunu gösterdi. İlk maçta Luksa Andric ve Jamon Gordon'un etkili performansları söz konusu iken, ASVEL karşısında dışarıdan Lakovic, boyalı alandan Songaila devreye girdi. Kısa vadede işlerin böyle gitmesi çok iyi ancak uzun vadede bireysel performanslarla bir yere gelinmesi zor.

'Takım ne güzel gidiyor, tam havaya girmişiz. Senin şu yazdıklarına bak!' diyor olabilirsiniz, haklısınız. Ancak Lietuvos Rytas gibi ciddi bir rakip karşısında bu noktalara dikkat edilmesi lazım. Pota altında sertliği her zaman üst seviyede tutmak, Valanciunas'ın skor bulmasına izin vermemek ve ne olursa olsun bir Litvanya ekibiyle, Litvanya topraklarında oynadığımız için form tutmalarını engellemek kritik noktalar.

Oktay Mahmuti önderliğinde Galatasaray tarih yazmaya çok yaklaştı. Takımda herkes elinden gelenin en iyisini yaptığı sürece noktayı mutlu bir şekilde koymamak için geçerli bir sebep yok.

Kubilay ARSLAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder