5 Ağustos 2011 Cuma

Eurobasket Günlüğü #2

Orkun Çolakoğlu eski yazılarından birinde güzel bir benzetme yapmıştı. 2005-2006 civarı Pivot'ta yazdığı yazısında Dallas-Phoenix maçının, sıcakta saatlerce dolaşıp eve gelen birinin sürahi dolu bir suyu görmesine benzetmişti. İşte yarın başlayacak Ex-Yu Tournament da benim için aynen böyle. BBL Finali'nin bitmesinin ardından tabi ki de maçlar oynandı; U20, U18, U16 gibi, Slovenya-Polonya-Makedonya hazırlık turnuvası gibi... Ama Ex-Yu Tournament 'baba turnuva' lakabına cuk oturan bir turnuva. Adından da anlaşılabileceği gibi eski Yugoslavya ülkelerinin katıldığı bu turnuvada Slovenya, Sırbistan, Karadağ, Bosna, Hırvatistan ve Makedonya bulunuyor.  Eurosport'un bizi internette link aramaya mecbur bırakmayacağı turnuvanın takımlarına ilk gün programına bir göz atalım.

NOT: Takımların değerlendirmelerini (Slovenya hariç) Eurobasket B Grubu ve Eurobasket C Grubu 'nda okuyabilirsiniz.


19.00 Bosna Hersek-Makedonya

22.00 Hırvatistan-Karadağ

İlk gün ev sahibi Slovenya ve favori Sırbistan sahaya çıkmıyor. Yarınki programın ilginç olan tarafı ise takımların hepsinin C Grubu'nda oynayacak olması. Bu takımların haricinde C Grubu'nda turnuva öncesi kan kaybeden Yunanistan ve elemelerden gelecek bir takım olacak.

Günün ilk maçında büyük ihtimalle turnuvanın ve C Grubu'nun (elemelerden gelecek takımı saymazsak) en güçsüz 2 ekibi mücadele edecek. Makedonya'nın yıldız oyuncusu Siena'da müthiş bir çıkış yapan ancak Slovenya'daki 3'lü turnuvada forma giymeyen Bo McCalebb. Makedonya'nın sınır tanımayan devşirme oyuncu sisteminin(Darius Washington, Marques Green) son halka olan McCalebb eğer Eurobasket'te Makedonya bir sürpriz yapacaksa bunun en büyük sebebi olur.

Bosna Hersek'de ise bir numaralı oyuncu aşina olduğumuz bir isim: Henry Domercant. Türkiye'de Efes ve Karşıyaka formalarını giyen Domercant de tahmin edebileceğiniz gibi devşirme.

Dikkat edilmesi gereken oyuncular listesinde ise Makedonya'dan Pero Antic var. Slovenya'daki turnuvada Makedonya'nın belli bir bölüme kadar maçın içinde kalmasını sağlamıştı. Pivot pozisyonunda oynamasına rağmen hatırı sayılır bir üçlük tehtidi olan Antic'i şimdiden bir yere not alın.

Bosna'da ise bu isim Teletovic. Geçen yıl Caja Laboral'da önemli süreler alan bir oyuncu olan Teletovic'e de dikkat.
İkinci maç ise günün maçı. Hırvatistan ve Karadağ karşı karşıya. Hırvatistan Ukic'i kaybetmesine rağmen net gruplarının favorisi. 2010'da yaşadıkları iç-dış dengesizliği bu yıl Andric-Barac-Tomic ikilisiyle düzelecektir. Roko Ukic'in eksikliğinde Popovic'in göstereceği performans Hırvatlar adına kilit nokta.

Karadağ ise gerçekten ters bir takım olabilir Eurobasket'te. Benim C Grubu'nda 3. olacağını düşündüğüm Karadağ 2.turda sürpriz galibiyetler alıp, ortalığı karıştırabilir ve kendini Çeyrek Final'e atabilir.

Yıldız oyuncular: Ante Tomic(Hırvatistan), Nikola Pekovic (Karadağ)

Dikkat edilesi oyuncular: Gelecek yıl TBL'de oynayacak bütün oyuncukar (Hırvatistan), Sixers'ın draftta 16.sıradan seçtiği Nikola Vucevic (Karadağ)

NOT: Turnuvada maçlar oynandıkça maç analizleri blogda olacaktır.

Kubilay Arslan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder