24 Temmuz 2011 Pazar

Eurobasket C Grubu

Eurobasket grup değerlendirmelerine devam ediyoruz. Sırada C Grubu var. Maçların Alytus şehrinde oynanacağı  C Grubu'nda Yunanistan, Hırvatistan, Karadağ, Bosna Hersek, Makedonya ve elemelerden gelecek bir takım bulunuyor. Şimdi takımları değerlendirmeye geçelim.

Yunanistan: Yunanlarda şu anda en önemli konu gelmeyecek oyuncular gibi duruyor. PG pozisyonunda blogun başlığında görebileceğiniz adam, Diamantidis ve Papaloukas yok. Litvanya'ya gelecek kadroları Eurobasket 2009 kadrolarına benzerlik gösteren Yunanistan, Polonya'da Diamantidis'siz kendini kanıtlamayı başarmıştı. Son yıllarda Avrupa ve Dünya şampiyonlarında (geçen yılki trajikomik sonlarını saymazsak) minimum yarı final seviyesine gelmiş bir ekip olan Yunanistan'ın bu yıl zorlaşan Eurobasket sisteminde güçlü rakiplerine karşı aynı başarıyı gösteremeyeceğini düşünüyorum. Ancak öyle şanslı bir kura çektiler ki çeyrek final yolları açıldı. Yine de olimpiyat elemelerine yetecek bir derece yaparlar mı, bilemiyorum...

Kadroya bakacak olursak, back courtları eksiklerle birlikte kan kaybetti, ancak hala fena sayılamayacak PG-SG rotasyonları var. Tabi Diamantidis'in eksikliğinde en önemli görevi üstlenecek oyuncu da Spanoulis olacak.

Pota altında ise bir eksik yok. Yıllardır alışagelinen Schortsanitis-Bourousis liderliğindeki pota altıları iyi güzel ancak İspanya, Türkiye gibi güçlü front courtu olan takımlara karşı direnmeleri zor.

Hırvatistan: 2007'den beri her organizasyona güçlü takım etiketiyle katılan Hırvatistan bir türlü yarı finali göremiyor. Klasman oynamayı artık ezberleyen bir ekip olan Hırvatlar bu yıl makus talihlerini değiştirmeye çalışacaklar. Hem bu yılki kadrolarında geçen yılki eksikler yok. TBL karması gibi duran kadrolarında Galatasaray'dan Andric, Fenerbahçe'den Ukic, Tomas ve Bogdanovic, Anadolu Efes'ten ise Stanko Barac var. Bu isimler bile Hırvatistan'ı ayrı bir gözle izlememize yetecek. Popovic ve Real Madrid'in yeni yıldızı Tomic ekstrası. İlginç bir teasdüf eseri Yunanistan'la Eurobasket 2009'da olduğu gibi  yine gruplarda karşılaşacaklar. Bana göre bu kez favori onlar.

Jasmin Repesa'dan sonra göreve gelen Vrankovic ile ilk turnuvalarında başarı gösteremeyen Hırvatistan sürpriz yapmaya hazır bir ekip, umarım geçen yıllardaki gibi hayal kırıklığı yaratmazlar.




Bosna Hersek:  Açık söyleyeyim, 16 takımlı sistemden 24 takımlı sisteme geçiş olmasaydı Bosna Hersek Eurobasket'i biraz zor görürdü. Eleme turlarındaki güçsüz gruplarında bile 4.olup sadece Macaristan'ı altına almayı başarmış bir takımdan bahsediyoruz sonuçta. C Grubu'nda 3.lük için savaşacak Bosna Hersek'de ilginç  isimler var. Henry Domercant'ı Efes'ten hatırlıyoruz. Efes'ten ayrılmasından beri hep üst seviye Euroleague takımlarında forma giyen( Siena, Olympiakos) Domercant kariyerine bu yıl Unics Kazan'da devam edecek. Bajramovic Türkiye'de 2008/2009 sezonunda Telekom forması giydi. Teletovic ise bu yıl Euroleague'de Final Eight yapan Caja Laboral'ın kadrosundaydı. Onun Türkiye ile bir ilişkisi yok...

En son 2005'te Eurobasket'e katılan Bosna Hersek, A ya da B Grubu'nda olsaydı 3.lük şanslarının bahsi bile geçmezdi ancak çektikleri nispeten kolay kurayla bir üst tur için oynayacaklar ancak işleri çok zor.



Karadağ: Uluslararası turnuvalarda benim yaptığım bir gelenek vardır. Göz önünde olmayan ve sempati duyduğum takımlardan birini tutarım. Futbolda bu takım genellikle Fildişi Sahili olur, basketbolda Angola. Bu Eurobasket'te benim takımım Karadağ olacak. 2006'da Sırbistan'dan ayrılmasından itibaren ilk defa üst seviye bir organizasyona katılacak olan Karadağ'da iki tane NBA oyuncusu var: Nikola Pekovic ve Nikola Vucevic. Pekovic bu yıl Timberwolves'da oynadı ve 65 maçta 5.5 sayı, 3 ribaund istatistikleri kaydetti. Vucevic ise 2011 Draftı'nda Sixers tarafından 16.sırada seçildi. NCAA'de USC Trojans'da oynayan Vucevic ofansif özellikleri iyi olan bir oyuncu. Orta mesafe şutu da bulunan Vucevic'in sorun yaşadığı kısım ise savunma. Atletik özelliklere sahip olmayan Vucevic savunmada aksayabiliyor. Ancak Sixers'da ve Karadağ'da önemli bir hücum silahı olarak görev yapabilir.

Karadağ bu iki oyuncudan ibaret değil elbette. Omar Cook Avrupa basketbolunu takip edenlerin aşina olduğu bir isim. Geçen yıl TOP 16'da Fenerbahçe Ülker'le aynı grupta olan Valencia'da oynuyordu. Guard bölgesinde iyi işler çıkarabilecek bir oyuncu.

Koç ise Dejan Radonjic. Vujosevic'in görevini devralan Radonjic daha önce Buducnost'u çalıştırmıştı.


Makedonya: 1999'dan sonra ilk kez katıldığı 2009 Eurobasket'te gerçekten beklenmedik bir dereceyle 9. olan Makedonya bu başarısını tekrarlamaya çalışacak. İki sürpriz galibiyetle (Almanya, İsrail) Polonya'da 9.olan Makedonya bu turnuvada da 9.luğa yakın bir derece istiyorsa 2 galibiyetten daha fazlasını yapması lazım.

Takımın kaptanı korkutucu yüz ifadesiyle Pero Antic. Duruşuyla bir mafya üyesini andıran Antic takıma liderik yapacak ama takımın asıl yıldızı Bo McCalebb olacak. Siena'da müthiş bir yıl geçirip adını en iyi gardlar listesine yazdıran Bo McCalebb'in aynı başarıyı milli takım forması altında göstermesi Makedonya adına çok önemli.

Bu turnuvada çoğu takımda  Türkiye'den yolu geçmiş bir oyuncu var. Makedonya'da ise bu isim Predrag Samardzski. Geçen yıl TBL'nin renkli ekibi Olin Edirne'de forma giyen oyuncu bu yıl Lietuvos Rytas ile anlaştı.

Belirtmeden geçmeyelim, Slovenya'daki hazırlık turnuvasında bugün Slovenya ile karşılaşacak Makedonya. Aslında maçın dün oynanması gerekiyordu ama programda bir değişiklik oldu sanırım.Eurosport 2 21.15.

Not: C Grubu'nun son ekibi 3 takımlı turnuvadan gelecek 2 takımdan biri olacak. Takımlar Portekiz, Bulgaristan ve Finlandiya...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder