12 Temmuz 2011 Salı

Beklenen Veda


Size bir isimden bahsedeceğim. Kenny George... Boyu 2.32, kulaç açıklığı 2.58! Kilosu 165. NCAA'de North Carolina Ashville'de oynuyordu. Atletik yetenekleri sınırlı olsa da boyuyla öyle ya da böyle NBA'de kendisine yer bulabileceği konuşuluyordu. Ancak talihsiz sakatlıklar onu da buldu! Ve basketbol hayatı bitti. İşte yıllardır uzun boylu oyuncuların sorunu olan konu. Kimi %100 ile geri dönebiliyor. Kimi asla eskisi gibi oynayamıyor. Kimi tamamen bırakıyor.

Gelmeye çalıştığım noktayı anladınız herhalde. Yao Ming basketbolu bıraktı. Zaten son iki yıldaki durumu ile  mesajı vermişti Ming. Boşa çabalıyor gibiydi, denese de yapamıyor, bir türlü geri dönemiyordu... 2010-2011 sezonun başındaki Lakers maçında kaydettiği 9 sayı , 11 ribaundluk istatistik bir umut ışığı oldu. Ama eskisi gibi olamaycağı belliydi. Rick Adelman da sürelerini kısıtlamış, 25 dakikanın üzerinde süre alamaz olmuştu. Son ise 10 Kasım 2010'daki Washington Wizards maçında oldu. Javale McGee'nin penetresine karşılık vermeye çalışırken bir kez daha sakatlandı. Ve o gün kimse bilmese de sahalara dönmemek üzere veda etti.

Peki bu sakatlık ne zaman ciddileşti? Çoğu kişinin de düşündüğü gibi Çin'deki 2008 Olimpiyatları'nda. Doktorlar ne kadar uyarsa da Yao onları dinlemiyor belki de memleketinde, basketbolun en yüksek seviyesinde oynayacak olmanın heyecanıyla başına geleceklerin farkına varamıyordu. Pekin'de ülkesini çeyrek finallere kadar taşıdı. Çin'in dünyadaki yüzü olma yolunda önemli bir mesafe daha katetti. O sezon NBA'de de fena bir sezon geçirmedi Çinli pivot. 77 maçta oynadı, 19.7 sayı, 9.9 ribaund istatistikleri ile takımını play-off'lara soktu. 2.turda Lakers karşısında sakatlanması ise kariyerini fiilen bitirdi.

Yao'nun emekliliği herkesi çok kötü etkiledi. Çin'i, Rockets'ı, NBA'i vs... Rockets onu draft ederken o kadar umutluydu ki logosunu bile Çin harflerini andıran bir şekilde düzenledi. Tabi karşı görüşler de yok değildi. Charles Barkley, Kenny Smith'e, Yao bir maçta 20 sayı atarsa Smith'in poposunu öpeceğini söyledi. Yao bunu kısa bir süre sonra gerçekleştirince Barkley kıvırdı ve argoda eşek ve popo kelimelerinin anlamlarının aynı olduğunu söyleyerek eşeği öptü.

Rockets artık kendisine Yao'suz bir yol haritası çizmeli... Aslında en büyük kayıp Rockets'ın değil, NBA'in oldu. NBA dünyadaki en büyük pazarı, Çin'in önemli bir bölümünü kaybetti. Çin'de yapılan anketlerde Yao'suz NBA'in bir anlamı olmayacağı yönündeki görüşler çoğunluktaydı.

Sadede gelirsek, NBA çok önemli bir oyuncuyu daha kaybetti. Tüm zamanların en iyi pivotları ve en iyi uluslararası oyuncular klasmanına girecek bir oyuncuydu Yao Ming. Güle güle büyük adam, seni özleyeceğiz...

                                                                                                                                         Kubilay Arslan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder