13 Temmuz 2011 Çarşamba

Doğru Hamleler



Galatasaray transferi bitirdi. Finallerin bittiği günden itibaren yaklaşık 3 hafta içerisinde çok yerinde işler yaptı Galatasaray... Futboldan örnek verecek olursak ne Ankaragücü gibi her sezon 'sil baştan' yapıldı ne de Fenerbahçe gibi başarılı sezonun ardından 'zaten şampiyon kadro, kadroyu kouryalım' gibi bir düşünce ile yapılmadı transferler. Burada amacım Ankaragücü ve Fenerbahçe'yi kötülemek değil, yanlış anlaşılmasın.

İlk olarak, Oktay Mahmuti görevde kaldı. Oluşturulmuş çekirdek ve planın bozulmaması adına çok önemli bir karardı. Mahmuti 2010-2011 sezonunda elindeki (bana göre) sınırlı kadroyla savunma ağırlıklı bir takım oluşturarak TBL'de Efes'i arkasına aldı ve FB Ülker ile final oynadı. Onun gitmesi her şeyin yeniden başlaması, aynı defterde yeni bir sayfanın açılması demekti.

Transferleri değerlendirmeye geçersek... Bir kere hepsi yapının etrafında toplanacak isimler, hiçbiri bir Igor Rakocevic sorunsalı yaratmaz Galatasaray'da. Ve öyle kaliteli oyuncular ki tam Euroleague takımı oldular. Yabancı olarak Gordon, Lakovic, Songaila. Yerli olarak Ender , Cevher ve Furkan. Gidecekleri düşünürsek benim kafamdaki kadro şöyle:

PG:Lakovic-Ender-Tutku
SG:Jamon Gordon-Joshua Shipp-Evren Büker
SF:Haluk Yıldırım
PF:Shumpet-Songaila-Cevher Özer
C:Andric-Furkan

SF pozisyonundaki boşluk sizi meraklandırmasın Cevher, Shumpert, Shipp gerektiğinde SF oynayabilirler. İlk olarak Lakovic'den başlayalım. Yapılan transferler arasında kulağımıza en tandık gelen isim şüphesiz Lakovic... Hani maç içinde olur ya, rakip seri yakalamıştır, hücumda kitlenmişsindir, kilidi açacak birini ararsın. Seni o cehennemden çekip çıkaracak birini. İşte bu işi Avrupa'da en iyi yapan birkaç oyuncudan biri Lakovic. Galatasaray'ın geçen yıl yaşadığı bu sıkıntıya (özellikle final serisinde) ilaç olabilecek bir oyuncu. Savunma konusuna gelirsek... İşte sorunlar burada başlıyor. Oyunun öbür tarafında seyircileri çıldırtacaktır muhtemelen Lakovic. Ukic'i , Teodosic'i ya da Euroleague'de herhangi iyi bir skorer gard'ı tek başına savunması mümkün değil. 2 numarada bu defoyu kapatacak Gordon'la oynaması mümkün Lakovic'in. 'E 1 numaraya Lakovic'i koy, 2'ye Gordon'u, istersen uzunlarda Songaila-Andric olsun da bu yabancı sınırlaması ne olacak?' diyorsanız işin o kısmı Oktay Mahmuti'ye kalmış. İnşallah TBL-Avrupa dengesini sağlamayı başarır, geçen yıllarda Efes'in yaşadığı sıkıntıları yaşamaz Galatasaray.

Gordon ve Songaila yabancı pozisyonunda ad yapmış, ne vereceği belli olan isimler. Gordon tam bir savunmacı. Ömer Onan'ın Fenerbahçe'de yaptığı gibi rakip takımların yıldızlarını tutacaktır. Songaila ise benim nezdimde tartışılabilecek tek transfer. Lakovic'in uzun versiyonu olan Songaila iyi bir hücüm alternatifi , orta mesafe oyunları süper ancak pota altı ve savunma sıfır. Ve bu oyuncunun maliyeti 1.5 milyon dolar. Gerekli miydi, bilmiyorum. Hücumda bol alternatif arıyorlasa, tebrikler, başarılı oldular. Ama Galatasaray'ın pota altına gereken şu anda alternatif değil.

Yerli transfeler ise nokta atışı. Furkan Aldemir, büyük yetenek, gelecekte Milli Takım'da ve NBA'de izleyeceğimiz bir oyuncu. Olgunlaşma döneminde olmasına rağmen çok büyük katkılar verebilir. Cevher Özer, yıllardır oynadığı Beşiktaş'ta kendini kanıtladı. Oktay Mahmuti'nin favori oyuncularından biri olabilir. Ender Arslan'ı Efes'te havlu sallarken gördükçe 'Ender Efes'te kalmaz artık.' diyordum içimden ancak geleceği takımın Galatasaray olabileceğini hiç düşünmemiştim. Lakovic gelmeden önce kendini kanıtlayabilme fırsatı bulabilecek kadar süre alacağını düşünüyordum. Ama mevcut durumda 3.guard olarak gözüküyor Ender. Sınırlı zamanda iyi oynayacaktır ancak kendi kariyeri açısından doğru kararı aldığını düşünmüyorum.


                                                                                                                                 Kubilay Arslan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder