8 Temmuz 2011 Cuma

İlk Şampiyonluklar

Malum lock-out sebebiyle NBA'i iyice boşladık. NBA'de şu an gerçekten yazılacak pek konu yok. Ben de biraz tarihe yolculuk yapalım dedim ve iki bölümlük yazımda son 20 yılda kulüp tarihlerinin ilk şampiyonluklarını kazanmış takımları yazdım.

1990/1991 Chicago Bulls

1984 yılına kadar en fazla konferans finali gören Bulls için her şeyin değiştiği gün 19 Haziran 1984 oldu. O yılki draftta 3.sıradan seçim hakkı bulunan Bulls, North Carolina’dan Michael Jordan’ı seçti. O yıl Jordan 28.2 sayı ortalamasıyla takımını play-off’a taşıdı. Aynı zamanda yılın çaylağı seçildi ve daha ilk senesinde NBA’in en iyi 2.beşine girdi. Ne var ki Bulls ilk turda Milwaukee Bucks’a 3-1 ile elendi. 1985’i takip eden 2 yılda Chicago Bulls o zamanların hanedanı Celtics’e tosladı ve play-off’ları maç kazanamadan kapadı.

1987 Draftı’nda Jordan’ın yanına çok önemli iki takviye yapıldı. Bunlardan biri draft gününde yapılan takasla Seattle Supersonics’ten alınan Scottie Pippen, 2.si ise 10.sıradan seçilen Horace Grant oldu. Bulls artık daha güçlüydü ancak bu kez de Isiah Thomas’lı, Joe Dumars’lı 'Bad Boys' Detroit başlarına bela oldu.1988 yarı finallerinde,1989 ve 1990’da ise konferans finallerinde Pistons’a elendiler.

            1990/1991 sezonuna geldiğimizde bir önceki sezon göreve getirilen Phil Jackson’un koçluğunda ve saha içinde Michael Jordan’ın  önderliğinde artık şampiyonluğa hazır bir Bulls vardı. Normal sezonu 61-21’lik dereceleri ile doğu 1.si olarak tamamladılar. Micheal Jordan kariyerinin ilk MVP ödülünü kazandı. NBA Finallerine giden yol Bulls için kolay geçti. İlk turda New York’u süpürdüler. İkinci turda Philadelphia 76’ers’ı 4-1 ile geçtikten sonra karşılarında Detroit Pistons’u buldular. Pistons seriye son iki yılın şampiyonu ünvanı ile geliyordu ancak Bulls’un intikamı acı oldu ve Detroit süpürülmekten kurtulamadı. NBA Finallerinde ise karşılarına 80’lerin bir diğer hanedanı Lakers çıktı. Bulls ilk maçı Sam Perkins’in son saniye üçlüğü ile kaybetti ancak sonraki 4 maçı alarak şampiyonluğunu elde etti ve 90’lardaki hanedanlığının başlangıcını da yapmış oldu.

1994/1995 Houston Rockets
1967’deki kuruluşundan itibaren 3 yıl boyunca San Diego takımı olan Rockets,1971’de Houston’a taşındı ve Texas eyaletinin ilk NBA takımı oldu. 1981’de Moses Malone ile ilk NBA Finali’ni gören Rockets, Boston’a 4-2 ile elendi. Bir sezon sonra Malone’un takımdan ayrılmasıyla yeniden yapılanma dönemine girildi. MVP olmuş bir uzunu(Moses Malone) kaybetmelerinin ardından daha iki yıl geçmemişken şans yüzlerine güldü ve 1984’de 1.sıradan Hakem Olajuwon’u draft ettiler. Olajuwon’un 2.senesinde ise 5 yıl aradan sonra NBA Finallerini ulaştılar. Ancak yine Boston’a 4-2 ile kaybedip şampiyonluk hayallerini ertelediler. 1986’dan sonraki 6 yıl Rockets için tam bir hayal kırıklığı şeklinde geçti ve en büyük başarıları konferans yarı finalleri oldu.

            1993/1994 sezonuna fırtına gibi başlayıp 15-0’lık bir derece elde ettiler.Normal sezon sonlandığında ise dereceleri 58-24 oldu ve Batı 2.si olarak play-off’a girmeye hak kazandılar. Sezonun en değerli oyuncusu ödülünü kazanan Olajuwon’lu Rockets ilk turda Portland’ı 3-1 ile geçti. Konferans yarı finallerindeki Suns eşleşmeleri ise uzun süre unutulmayacak türdendi. Rockets seride ev sahibi avantajına sahipti ancak Houston’daki ilk iki maçı kaybetmeleri ibreyi bir anda Phoenix’e çevirdi. Ancak daha seri bitmemişti. Phoenix’teki iki maçı da alan Rockets ev sahibi avantajını tekrar kazandı. 5.maçı evinde galibiyetle tamamladı ve seri 2-0’dan 3-2’ye geldi. 6.maçı Phoenix’te kaybettiler ancak 7.maçı alarak final yolculuklarını sürdürmeyi başardılar. Konferans finallerinde Utah Jazz’ı 5 maçta eleyen Rockets kulüp tarihinde 3.kez NBA Finalleri’ne ulaştı.Rakip Patrick Ewing’li New York Knicks’ti.İlk iki maçta her iki ekip de birer galibiyet çıkardı ve seri New York’a 1-1’lik skorla gitti.3.maç hayati önem taşıyordu.Sam Cassel’in maçın son saniyelerinde bulduğu üçlükle avantaj tekrar Hosuton’a geçti.Ancak bu durum pek uzun sürmedi ve New York seride 3-2 öne geçti.6.maçta John Starks’ın son saniye üçlüğünü Olajuwon’un bloklamasıyla seri 7.maça uzadı.Son maçta Hakem Olajuwon’un 25 sayı 10 ribaundluk performansıyla Rockets şampiyonluğa uzandı ve Houston’a ilk kupasını kazandırdı.

1998/1999 San Antonio Spurs


2000’leri domine eden San Antonio Spurs’ün de ilk şampiyonluğuna ulaşması kolay olmadı.1967-1976 yılları arasında ABA’de oynayan Spurs(bu dönemde bir kez şehir,bir kez de ad değişikliği yaptılar.)NBA’e geçişini 1976/1977 yılları arasında yaptı.George Gervin’in liderlik ettiği dönemde 3 defa konferans finallerine gelseler de finalleri göremediler.1985’te George Gervin’in ayrılmasıyla üst üste 4 yıl boyunca galibiyet-mağlubiyet oranları %50’yi geçmedi.1989/1990 yılı geldiğinde ise 1987 Draftı’nda 1.sıradan draft ettikleri David Robinson’a sonunda kavuşabildiler(Robinson Amerikan Donanması ile yaptığı anlaşma nedeniyle takıma katılamamıştı.).Ve hemen o yıl,uzun süren bir aradan sonra ilk defa 1.turu geçmeyi başardılar.Ancak konferans yarı finallerinde Portland’a 4-3 kaybettiler.1993’te Dennis Rodman eklemesiyle Spurs daha da güçlendi.1995’de 12 yıl aradan sonra konferans finallerine ulaştı.1996/1997 sezonunda talihsiz sakatlıklar Spurs’ün kötü bir yıl geçirmesine sebep oldu.David Robinson sezonun neredeyse tamamını ,Chuck Person ve Sean Eliot ise çoğunu oynayamadı, ve sezonu play-off’a kalamadan tamamladılar.Ama ‘Her kötü olayın iyi bir yanı vardır.’ derler ya,bu sezon onlara Tim Duncan’ı seçecekleri 1.sıra draft hakkını getirdi.Pota altında David Robinson’un da varlığıyla Spurs ‘İkiz Kuleler’i oluşturmuştu.Gregg Popovich’in de koçluğa getirilmesiyle Spurs adına her şey daha iyi gitmeye başladı.Duncan,hem ilk senesinde All-Star olmayı başardı,hem de Yılın Çaylağı ödülünü kazandı.

            Ertesi sezon lokavt nedeniyle Şubat’ta başladı ve sadece 50 maç oynanabildi.Spurs 37-13’lük derecesiyle sezonu NBA 1.si olarak tamamladı ve ilk turda Minnesota Timberwolves’u 3-1 ile geçti.
Konferans yarı finalleri ve konferans finalleri ise Spurs adına inanılmaz geçti ve hem Lakers’ı hem Portland’ı süpürdüler.NBA Finallerinde rakipleri New York Knicks oldu.Evlerindeki ilk iki maçı almalarının ardından önemli bir avantaj elde etti Spurs.3.maçı Madison Square Garden’da kaybetmelerine rağmen Spurs 4.maçı kazanarak seride 3-1’lik üstünlüğü elde etti.5.maça şampiyonluğu kazanmak için çıkan Spurs,hala NBA TV’nin Greatest Moments bölümünde yayınlanan,Avery Johnson’un basketiyle Knicks’i 78-77 yendi ve kulüp tarihinin ilk şampiyonluğunu yaşadı.

2005/2006 Miami Heat


            1988’de kurulan Heat için ilk yıllar pek iyi geçmedi. 1992 yılına kadar play-off’a ulaşamayan Heat ilk play-off deneyiminde Jordan’lı Chicago Bulls’a tosladı ve maç bile kazanamadan elendi.1995 yılı ise Miami ekibi için bir dönüm noktası oldu.Koçluk koltuğuna Pat Riley getirildi ve kadroya Alonzo Mourning gibi önemli bir ekleme yapıldı.1996/1997 sezonunda Heat tarihinin o zamana kadar ki en iyi sezonunu geçirdi ve normal sezonu 61 galibiyet ile tamamladı.Play-off’larda konferans finaline kadar ulaşan Heat bir kez daha Bulls’a elenerek sezonu noktaladı.Bu yıldan sonra uzun bir süre daha konferans finali göremediler.Ancak 2003 ve 2004 yıllarında 2006’daki şampiyonluk için çok önemli iki adım atıldı.İlk olarak 2003 Draftı’nda  5.sıradan Dwyane Wade’i seçtiler.2004 yılında ise Los Angeles Lakers’tan Shaquille O’Neal’ı takas ettiler.Dwyane Wade-Shaquille O’Neal ikilisine sahip Miami Heat 2005 play-off’larında 8 yıl aradan sonra konferans finali gördü ancak son şampiyon Detroit Pistons’a elendi.2005/2006 sezonun ortasında Pat Riley şok bir kararla 2003’te Stan Van Gundy’e bıraktığı koçluk koltuğunu tekrar devraldı.Miami Heat sezona önemli oyuncuları kadrosuna katarak başlamıştı.Gary Payton,Antonie Walker, James Posey bunların başında geliyordu.Normal sezonu geçen yılki derecelerine oranla daha kötü tamamlamalarına rağmen play-off’a iyi başladılar.İlk turdaki rakipleri Chicago Bulls’u 6 maçta,New Jersey Nets’i 5 maçta geçti.Konferans finallerindeki rakipleri bir kez daha Detroit Pistons olmuştu.Heat bu kez finallere çıkmaya kararlıydı.Detroit’teki ilk iki maçtan 1.sini alarak ev sahibi avantajını kazandı.Evlerindeki maçlarda kaybetmeyen Heat,Pistons’u 4-2 eleyerek geçen senenin intikamını almış oldu.NBA Finallerinde rakipleri Dallas Maverciks oldu.Deplasmandaki ilk iki maçı kaybeden Heat,3.maçta serinin kırılma anını yaşadı.Maçın bitmesine 6 dakika kala 13 sayı geride olmalarına rağmen Wade’in önderliğinde müthiş bir geri dönüş yaptılar ve serinin 3-0 olmasını engellediler.Heat artık rüzgarı arkasına almıştı.4.maçı 98-74’lik skorla alan Heat.5.maç ise serinin en iyi maçı oldu.Uzatmaya giden maçta iki saniye kala Wade’in faul atışları Miami’ye galibiyeti getirdi.5.maçı da kazanan Heat,6.maça Dallas’ın American Airlines Center’da çıktı.Wade’in 36 sayısı,ve Alonzo Mourning’in 10 blokluk inanılmaz performansı Miami Heat’e kulüp tarihinin ilk şampiyonluğunu getirdi.

                                                                                                                                           Kubilay Arslan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder