6 Temmuz 2011 Çarşamba

Eurobasket Grubumuz



Her turnuvada illa ki bir ölüm grubu vardır. Eurobasket 2011'in tartışmasız ölüm grubu milli takımımızın da bulunduğu A Grubu. Murat Murathanoğlu'nun deyimiyle 'Yunanistan'ın hazırladığı' grupta Türkiye haricinde İspanya, Litvanya, Büyük Britanya, Polonya ve elemelerden gelecek takım bulunuyor. Grubun zorluğunu anlatmak için D Grubu'ndaki takımları da vereyim. Rusya, Slovenya, Belçika, Bulgaristan, Gürcistan, Ukrayna. Şimdi çektiğimiz bu 'ballı' grubu değerlendirmeye geçelim.

1.torbadan başlayalım.İspanya... Şöyle diyeyim, İspanya denince aklınıza gelen bütün aktif oyuncular var kadroda. Pau-Marc Gasol, Navarro, Rubio, Calderon, Fernandez... Bir de bunların yanında Serge Ibaka. Kupanın 1 numaralı favorisi İspanya... Büyük ihtimalle grubun zorluğundan çekinmiyorlardır. Ki zaten turnuvanın genelinde de onları zorlayacak pek takım yok. Türkiye ya da Yunanistan belki. Aslında bu kadronun üzerine yazılacak bir şey yok ancak milli takımımızla karşılaştırıldıklarında pota altı kadrosunda bizden daha iyi olduklarını söylemek güç. Gasol kardeşler + Ibaka merkezli front courtları iyi güzel ancak yedek olarak elle tutulur tek oyuncu Felipe Reyes o pozisyonda. Milli takımın bol opsiyolu front courtuna karşın bir adım gerideler. Ancak , üzülerek söylüyorum 1-2 numaralı pozisyonlarda bizi denize dökecek seviyedeler. Calderon - Navarro yetmiyormuş gibi San Emeterio , Rafa Martinez ve Ricky Rubio da var. Kerem Tunçeri - Ömer Onan ikilisi hariç vasat olan back courtumuza karşı çok ama çok büyük bir üstünlük kuracaklar, dikkat etmek lazım.

Litvanya ile devam edelim...Zaten bir takım ev sahibi ise başka oynar. Bunun en büyük örneği milli takımımız. Evimizde düzenlediğimiz iki büyük turnuvadan da tarihimizde görülmeyen başarılar aldık. Litvanya da renkli seyircisi ile bu avantajı kullanacaktır. Bunun üstüne de öyle bir kadro anons edildi ki bir Siskauskas eksik. 2010'daki bronz madalyayı kazanan çekirdeği koruyan Litvanya , bu çekirdeğe eski oyunculardan eklemeler yapmış. Jasikevicius, Lavrinovic kardeşler, Kaukenas en önemlileri. Jasikevicius'un Fenerbahçe'de performansı akıllarda soru işareti bırakmış olabilir ancak hala atacak son bir kurşunu olduğunu da unutmamak lazım. Hem kendisini bilen oyuncularla daha iyi oynayabilir Saras. Kadrodaki diğer önemli oyunculara bakarsak , geçen yılkı şampiyondaki başarının mimarlarından Kleiza-Javtokas ikilisi pota altında çok tehlikeli olabilir. Lavrinovic kardeşlerle alternatifli bir uzun rotasyonuna sahip Litvanya. Çeyrek finale kadar çıkacaklardır, bundan kimsenin şüphesi olmasın. Ondan sonrası turnuvanın daha güçlü ekiplerinin form grafiğine bakar.

Evet, gruba çok güçlü diyoruz ama bunu sadece Litvanya ve İspanya sebebiyle söylemiyoruz. 4.torbadan ve 5.torbadan öyle takımlar geldi ki adeta isyan ettirdi bizi. 4. torbadan Makedonya, İsrail ve Gürcistan arasından Büyük Britanya geldi. Büyük Britanya adını basketbolda duyurabilmiş bir ülke değil ancak çok önemli iki NBA oyuncusu var kadrolarında:Luol Deng ve Ben Gordon. Ama sorun onlar için buradan sonrasında başlıyor. Kadronun geri kalanında bu iki oyuncunun seviyesinde olmayı bırakın onlara eşlik edebilecek bir oyuncu bile yok. Eğer Gordon-Deng ikilisi 70 sayı filan atmazsa Büyük Britanya karşılaşması rahat geçecektir Türkiye adına.

Son olarak Polonya... Gortat'ın bugün geleceği açıklandı. Onsuz çerez bir takım havasında olacaklardı ancak şimdi en azından Büyük Britanya ile 2.tur için mücadele edecekler gibi gözüküyor. Milli takımımızla yapacakları maç için ise şunu söyleyeyim: Kendi evlerindeki son Eurobasket'te bile Gortat'lı kadroyla bize kafa tutamamışlardı, Litvanya'daki durumu siz düşünün.

Grubumuzdaki son ekip ise ön elemelrden gelecek takım olacak. Portekiz-Bulgaristan-Finlandiya üçlüsünden biriyle mücadele ederek açacağız turnuvayı. Hangisi gelirse gelsin zorlanmamıza neden olacak kapasiteye sahip olduklarını düşünmüyorum.


Kubilay Arslan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder